Selasa, 16 Januari 2018

Resepi Spaghetti Aglio Olio Mudah

Resepi Spaghetti Aglio Olio - siapa yang tak tahu spaghetti? jikalau hingga tidak tahu kasihan lantaran masakan ini sangat popular di seluruh dunia. spaghetti ialah masakan khas negara Itali dan kerana rasanya yang sedap dan penyediaanya yang gampang masakan ini boleh sesuai pada pengecap orang Malaysia.

hari ini aku ingin kongsikan resepi spaghetti Aglio Olio. sebenarnya, sebenarnya masakan ini banyak macamnya dan beberapa bulan lepas aku sudah share spaghetti Carbonara yang boleh anda baca sebagai rujukkan untuk menciptakan spageti.
 jikalau hingga tidak tahu kasihan lantaran masakan ini sangat popular di seluruh dunia Resepi Spaghetti Aglio Olio Mudah

Resepi Spaghetti Aglio Olio

nama resepinya memang berbelit-belit pengecap nak menyebutnya tapi resepi ini sangat simple dan resepi ini sangat sesuai disediakan untuk makan malam apabila anda malas untuk memasak. Aglio Olio ialah resepi klasik orang itali yang materi utamanya ialah minyak olive dan bawang putih.

resepi yang aku share ini boleh disediakan untuk 5 - 6 orang. jom kita layan resepinya dibawah

Bahan-Bahan

  • 500 gram spaghetti
  • 1 cawan minyak olive oil
  • 4 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 4 biji cili kering - potong kecil
  • 3 sudu besar parsley flakes
  • 2 sudu besar chili flakes
  • 3 sudu besar oregano flakes
  • 1 kiub pati ayam
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • garam secukupnya
Bahan Seafood
  • sotong
  • kupang
  • udang
  • atau apa sahaja yang korang suka
Cara Penyediaan
 jikalau hingga tidak tahu kasihan lantaran masakan ini sangat popular di seluruh dunia Resepi Spaghetti Aglio Olio Mudah

1. mula-mula rebus spaghetti hingga lembut lalu toskan, lepas tu dalam periuk lain rebus seafood hingga setengah masak lalu toskan dan jangan buang air rebusan seafood tadi.

2. panaskan minyak olive oil lalu tumiskan bawang putih tadi hingga kekuningan lalu masukan cili kering yang dipotong tadi. lepas tu masukan 1 senduk air rebusan seafood tadi.

3. masukan pati ayam bersama parsley, oregano, chili flakes, lada hitam, dan garam secukup rasa lalu kacau hingga rata dan biarkan sekejap. masukan seafood dan spaghetti dan kacau hingga sekata.
 jikalau hingga tidak tahu kasihan lantaran masakan ini sangat popular di seluruh dunia Resepi Spaghetti Aglio Olio Mudah

4. tamat sekali, jikalau sudah masak angkat dan matikan api, spaghetti siap untuk dihidangkan.

gampang sahaja kan resepi spaghetti aglio olio yang aku kongsikan dan hingga jumpa diresepi sedap berikutnya.

Artikel Terkait

Resepi Spaghetti Aglio Olio Mudah
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email