Senin, 01 Januari 2018

Resepi Cheese Tart Buncit Paling Gampang Dan Sedap

Resepi Cheese Tart Buncit - Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah, risikonya aku sempatkan untuk melawat ke group masakan yang aku ikuti dan ibarat biasa banyak kawan-kawan yang berkongsi resipi baru.

aku teringat dahulu ada resepi cheese tart yang sangat viral dan banyak kawan-kawan yang berkongsi resepi itu. apabila anda ikuti group masakan yang sama ibarat aku niscaya pernah baca resepi cheese tart buncit kerana ramai orang berkongsi resepi tersebut.

kerana hari ini aku ada banyak masa maka tak ada salahnya kan aku cuba juga, aku sangat suka dengan resipi ini kerana sangat sesuai dengan selera dan cheese tart ini jugak sangat sesuai apabila dihidangkan pada hari raya Aidil Fitri atau Aidil Adha.
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

Cheese Tart Buncit


asal resipi ini ialah perkongsian daripada Azalifah Zakiah, tapi kerana dah usang mungkin anda tak boleh jumpa lagi postnya. alhamdulillah resepi ini sempat salin dan post di group masakan yang aku ikuti. terima kasih untuk Azalifah Zakiah keran dah sudi berkongsi resepi yang sangat sedap dan digemari ramai ni.

tau tak kenapa dianya dinamakan buncit-buncit? mungkin kerana bahagian atas tart ini berbentuk buncit..hihihi.. tapi resepi ini memang sedikit berbeza dengan resepi yang pernah aku kongsikan kerana ada teknik rahsianya.

jom kita layan resepi cheese tart buncit yang sangat gampang dibawah ini...

Sumber : Azalifah Zakiah

Bahan Shell Tart
  • 250 gm tepung gandum
  • 125 gm margerin
  • 50 gm gula icing
  • 5 gm susu Nespray full cream
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 biji kuning telur - Gred A
  • 1/2 sudu besar air sejuk - ambil je dari peti ais
Cara-Cara

#1. pukul gula icing dan margerin sampai sebati lalu tambahkan esen vanilla, tepung gandum, 1/2 biji kuning telur, susu full cream dan uli sampai dianya sebati guna senduk kayu.
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

#2. lepas tu tekan doh dalam pola tart lebih kurang 4,5 cm dan buang lebihan doh itu pada tepi pola lalu cucuk bahagian tengah boleh guna garfu.
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

#3. ulangi proses tersebut sampai semua adunan habis, final sekali, bakar dalam panggangan (yang sudah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit awal) dengan suhu 170"C selama lebih kurang 25 minit. ingat jangan guna microwave alasannya bila guna microwave tart akan jadi batu.

Bahan Cheese
  • 500 gm cream cheese ( cheese dikeluarkan dalam peti ais 10 minit awal )
  • 100 gm gula icing
  • 30 gm butter
  • 20 gm non dairy whipping cream (optoonal)
  • 1 biji telur gred A ( kocok perlahan dahulu )
  • sedikit esen vanilla
Cara-Cara

#1. siapkan bekas lalu satukan gula icing, cheese, dan butter lalu putar sampai dianya lembut lepas tu masukkan telur ( masukkan 1 sudu demi 1 sudu kerana anggaran 3 sudu besar sahaja) lalu putar adunan sekejap.
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

#2. apabila adunan agak kental dan pekat boleh tambahkan sedikit whipping cream no dairy lalu gaul dengan senduk. 
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

#3. lepas tu susun shell tart dan letakkan filling pada bahagian tengahnya ( filling letak ikut suka boleh guna kiwi, bluberry, atau nuttela )

#4. masukkan cream cheese dalam piping bag lalu gunting hujungnya lalu letak cheese pada shell tart tadi, apabila anda ingin lagi buncit boleh letak lagi tinggi dan penuh.
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap
 Hari ini aku tengah bercuti dan hanya berehat sahaja di rumah Resepi Cheese Tart Buncit Paling Praktis dan Sedap

#5. final sekali, hias tart sesuai selera dan bakar tart dalam panggangan bersuhu 170" C selama lebih kurang 15 minit atau sampai masak, apabila cheese tak menempel pada jari apabila disentuh tart sudah masak.

gampang sahaja kan resepi cheese tart buncit ini, apabila resepi ini bermanfaat sila koment dan share kepada mitra atau keluarga anda, selamat mencuba.

Artikel Terkait

Resepi Cheese Tart Buncit Paling Gampang Dan Sedap
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email